
Hozzávalók:
- 1,5kg csont nélküli marhaoldalas nagyobb kockákra vágva
- 4 fej vöröshagyma
- 2 közepes sárgarépa
- 3 üveg Leffe barnasör
- 2 gerezd Fokhagyma
- 2 ek Basali Zsiványos
- Só, bors, babérlevél, kakukkfű, petrezselyem
- Mustár
- 2 szelet kovászos kenyér
- Tejföl, csemegeuborka a díszítéshez
A Stoovflees a legfrissebb gasztronómiai élményem 2025 tavaszáról. Belgiumban jártam, ahol megkóstoltam ezt a flamand ételt, és azonnal rabul ejtett. Krémes, fényes, és elképesztő ízorgia.
A hús lepirításával kezdek: nagyon fontos, hogy ezt megtegyük, ugyanis lassan és sokáig fogjuk főzni az ételünket, ha nem pirítjuk elő a húst, az szét fog esni, a mártásunk pedig nem lesz szép egynemű. Kevés olajon, magas hőfokon barnára kérgesítem a nagy kockákra vágott marhát. Ha ezzel megvagyok kiszedem, és félreteszem.
A hagymát nagyobb szeletekre vágom, és kevés vajjal és olajjal elkezdem lepirítani. Az a cél, hogy a hagyma karamellizálódjon, ezért addig forgatom a tűz fölött, amíg ragacsos nem lesz. Ekkor visszateszem mellé a húst, a sárgarépát, amit hasonló méretűre vágtam, mint a húst, felöntöm a sörrel, ha úgy látom, teszek még egy kis vizet is hozzá, a lényeg az, hogy ellepje az összetevőket. Minden fűszerből teszek bele, a két szelet kovászos kenyerem megkenem mustárra, és a mustáros felével lefelé az edénybe helyezem – ez majd szépen széfő, a benne lévő anyagok pedig fényesre és sűrűre varázsolják a mártásom. 2-3 órát főni hagyom nagyon lassú lángon.
Ha a hús már megfőtt, jöhet a tálalás: ropogósra sült krumplira tálalom tejföllel, petrezselyemmel és csemege uborkával.